Viete o tom, ze neďaleko Šale, v dedinke Tvrdošovce, sa nachádza jediná farma na BIO rakyrník na Slovensku? Sad a aj následná výroba rakytníkových produktov s názvom Tvrdošovské zlato je súčasť Poľnohospodárskeho družstva Tvrdošovce.
Okrem produkcie rakytníka, PD produkuje aj jablká, hrozno či broskyne. A ich výrobky sú skvelé! Mnohé z nich sa produkujú v BIO kvalite, prípadne v kvalite „baby food“, ktorá má ešte prísnejšie normy ako BIO produkcia. Tieto výrobky predávajú firmám, ktoré sa zaoberajú produkciou pre deti a bábätká. Poďme sa ale viac pozrieť na to, ako prebieha pestovanie, zber a spracovanie rakytníka – video.
Rakytník rešetliakový je ker, ktorý ale dorastá do rozmerov stromu. Na rozdiel od väčšiny stromov obsahuje jednopohlavné kvety, ktoré sú na oddelených stromoch (takéto rastliny sa nazývajú dvojdomé). Peľové zrnky vietor prenesie zo samčej rastliny na piestik samičej, kde po oplodnení vznikne oranžový plod.
Rakytníkové plody sú extrémne zdravé a dozrievať začínajú v priebehu augusta. Jedna malá bobuľka Vám pokryje dennú dávku vitamínu C, a okrem toho svojmu telu dodáte aa vitamíny skupiny B. Okrem toho má pomerne bohaté zastúpenie antioxidantov, napr. kvercetínu či flavonoidu antokyánu. Zo zastúpenia minerálov je dôležité spomenúť napríklad obsah železa, horčíka, draslíka, sodíka či fosforu. Hádam najvzácnejší produkt z rakytníkových plodov – rakytníkový olej, obsahuje až 35% kyseliny palmitolejovej, či kyseliny olejovej. Okrem toho obsahuje aj dobrý pomer omega-3 (k. alfa-linolénová) a omega-6 (k. linolová) mastných kyselín. Dôležitá zložka oleja je aj tokoferol (vitamín E).
Látky nachádzajúce sa v ryktníku sú pre naše telo prospešné a rôzne štúdie ukázali ich význam pri liečbe a prevencii napríklad nádchy či nachladnutia. Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že by rakytník mohol zohrávať dôležitú úlohu pri liečbe nádorov či niektorých problémov s pečeňou. Až ďalšie výskumy nám ukážu viac.
Pozrite si reportážne video z farmy, kde môžete nazrieť do zakúlisia.
Komentáre 0